Boczniaki – naturalne wsparcie dla Twojego zdrowia
Właściwości Boczniaka Ostrygowatego
Boczniak ostrygowaty to adaptogen, który dzięki zawartym w nim beta-glukanom, w pierwszej kolejności wpiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [1]. Pomaga zwiększyć liczbę komórek odpornościowych i stężenie cytokin, co jest kluczowe dla ochrony przed infekcjami.
Boczniak a wolne rodniki
Boczniak ostrygowaty jest również doskonałym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w nim substancje wykazują działanie antyoksydacyjne [2], czyli pomagają organizmowi prawidłowo radzić sobie ze stresem oksydacyjnym [3]. Jest to kluczowe dla ochrony komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowane elektrony, co czyni je bardzo reaktywnymi i zdolnymi do uszkadzania komórek. Antyoksydanty w boczniaku neutralizują wolne rodniki, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo, boczniak wspomaga organizm w naprawie już uszkodzonych komórek, co jest istotne dla utrzymania zdrowia na wysokim poziomie.
Boczniak a cholesterol i wątroba
Boczniak ostrygowaty wspomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu [4]. Zawiera lowastynę [5], czyli organiczny związek chemiczny, który przyczynia się do redukcji syntezy cholesterolu w wątrobie. Dodatkowo boczniak zawiera chryzynę [6], która pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy, lipidów i enzymów wątrobowych, wspierając dzięki temu prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz sprzyjając jej regeneracji.
Boczniaki – dieta i przepisy
Dodanie boczniaka ostrygowatego w formie BIO ekstraktu do diety to doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Można go stosować w różnych przepisach kulinarnych, ciesząc się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Boczniak wspiera prawidłowe działaniu układu odpornościowego, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie i wspiera zdrowie wątroby. Jest to cenny grzyb, który warto uwzględnić w codziennej diecie dla lepszego samopoczucia i zdrowia.
Boczniak – poznaj moc naturalnego antyoksydantu!
Grzyb funkcjonalny Pleurotus ostreatus polecimy każdemu kto:
– narażony jest na stres oksydacyjny i działanie wolnych rodników,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
– chce wspierać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Optimální koncentrace polysacharidů 30% se v těle dokonale vstřebává. Tato koncentrace současně umožňuje využití dalších pozitivních vlastností houby, jako jsou vitaminy a minerální látky.

Naše suroviny důkladně testujeme v nezávislé laboratoři AgroLab a systematicky kontrolujeme naše stálé dodavatele. Rádi se s vámi podělíme o všechny dokumenty a certifikáty.

Pokud má doplněk pomoci, musí být té nejvyšší kvality. Proto jsme se rozhodli při výrobě používat pouze BIO suroviny. Naše doplňky stravy získaly jeden z nejpřísnějších a nejvýznamnějších certifikátů BIO - Eurolist.
Složení
Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocników grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.
Jednoduché, organické složení:
BIO Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) – organiczny ekstrakt z owocników grzyba – 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka:
- pravidelně - 1 gram (dvě vrchovaté čajové lžičky*) / den, 30 minut před jídlem
- dočasně - 2 gramy (4 vrchovaté čajové lžičky*) denně, 30 minut před jídlem.
*čajová lžička je součástí každého balení
Pozor!
Doplněk stravy není určen pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučenou denní dávku pro konzumaci. Měl by být skladován na chladném a tmavém místě mimo dosah dětí. Doplněk stravy nesmí být používán jako náhrada (substituce) pestré stravy a zdravého životního stylu.
Boczniak w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Boczniak w medycynie chińskiej znany jest już od dawna (co najmniej od czasów dynastii Sung, a jego hodowla sięga roku 199 n.e. W Chinach był on określany jako „Boski Kwiat”. Na kontynencie europejskim grzyb został opisany po raz pierwszy w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego przyrodnika, który nadał mu nazwę Agaricus ostreatus, choć dziś bardziej znany jest pod nazwą Pleurotus ostreatus.
Grzyb ten pomaga uzupełnić Qi Śledziony i odprowadzić Wilgoć z ciała, dlatego zalecany jest jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Stosowany jest również jako wsparcie dla Wei Qi, czyli Obronnego Qi.
Charakterystyka boczniaka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- pomaga uzupełnić Qi Śledziony,
– wspiera Qi Jelit,
- pomaga pozbyć się Wewnętrznego Zimnego Wiatru,
– pomaga odprowadzać Wilgoć z ciała.
Termika – Lekko Ciepła
Příchuť - sladká
Tropizm – Wątroba, Śledziona, Żołądek
Slova psaná velkými písmeny jsou termíny pocházející z tradiční čínské medicíny (TCM). Mají jiný význam než podobné termíny používané v západní medicíně. Například pojem "žaludek" v kontextu TČM označuje celý proces trávení a metabolismu, nikoli pouze konkrétní anatomický orgán. Naproti tomu pojmy jako "čchi" nebo "esence" v západní medicíně neexistují a nemají tam své ekvivalenty.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.