Boczniaki – naturalne wsparcie dla Twojego zdrowia
Właściwości Boczniaka Ostrygowatego
Boczniak ostrygowaty to adaptogen, który dzięki zawartym w nim beta-glukanom, w pierwszej kolejności wpiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [1]. Pomaga zwiększyć liczbę komórek odpornościowych i stężenie cytokin, co jest kluczowe dla ochrony przed infekcjami.
Boczniak a wolne rodniki
Boczniak ostrygowaty jest również doskonałym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w nim substancje wykazują działanie antyoksydacyjne [2], czyli pomagają organizmowi prawidłowo radzić sobie ze stresem oksydacyjnym [3]. Jest to kluczowe dla ochrony komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowane elektrony, co czyni je bardzo reaktywnymi i zdolnymi do uszkadzania komórek. Antyoksydanty w boczniaku neutralizują wolne rodniki, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo, boczniak wspomaga organizm w naprawie już uszkodzonych komórek, co jest istotne dla utrzymania zdrowia na wysokim poziomie.
Boczniak a cholesterol i wątroba
Boczniak ostrygowaty wspomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu [4]. Zawiera lowastynę [5], czyli organiczny związek chemiczny, który przyczynia się do redukcji syntezy cholesterolu w wątrobie. Dodatkowo boczniak zawiera chryzynę [6], która pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy, lipidów i enzymów wątrobowych, wspierając dzięki temu prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz sprzyjając jej regeneracji.
Boczniaki – dieta i przepisy
Dodanie boczniaka ostrygowatego w formie BIO ekstraktu do diety to doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Można go stosować w różnych przepisach kulinarnych, ciesząc się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Boczniak wspiera prawidłowe działaniu układu odpornościowego, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie i wspiera zdrowie wątroby. Jest to cenny grzyb, który warto uwzględnić w codziennej diecie dla lepszego samopoczucia i zdrowia.
Boczniak – poznaj moc naturalnego antyoksydantu!
Grzyb funkcjonalny Pleurotus ostreatus polecimy każdemu kto:
– narażony jest na stres oksydacyjny i działanie wolnych rodników,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
– chce wspierać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

De optimale 30% concentratie polysachariden wordt perfect opgenomen door het lichaam. Deze concentratie zorgt er tegelijkertijd voor dat de andere positieve eigenschappen van de paddenstoel, zoals vitaminen en mineralen, worden benut.

We testen onze grondstoffen grondig in het onafhankelijke laboratorium AgroLab en controleren systematisch onze vaste leveranciers. We delen graag alle documenten en certificaten met je.

Als een supplement moet helpen, moet het van de hoogste kwaliteit zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen om alleen BIO-grondstoffen te gebruiken in onze productie. Onze supplementen zijn bekroond met een van de meest strenge en belangrijke biologische certificeringen - Eurolist.
Ingrediënten
Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocników grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.
Eenvoudige, organische compositie:
BIO Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) – organiczny ekstrakt z owocników grzyba – 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia
Aanbevolen dagelijkse portie
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:
- regelmatig - 1 gram (twee opgehoopte theelepels*) / dag, 30 min. voor de maaltijd
- als tijdelijke maatregel - 2 gram (vier opgehoopte theelepels*) per dag, 30 minuten voor de maaltijd
*een theelepel is inbegrepen in elke verpakking
Attentie!
Het voedingssupplement is niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De aanbevolen dagelijkse portie voor consumptie niet overschrijden. Het moet worden bewaard op een koele, donkere plaats buiten het bereik van kinderen. Het voedingssupplement mag niet worden gebruikt ter vervanging van een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.
Boczniak w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Boczniak w medycynie chińskiej znany jest już od dawna (co najmniej od czasów dynastii Sung, a jego hodowla sięga roku 199 n.e. W Chinach był on określany jako „Boski Kwiat”. Na kontynencie europejskim grzyb został opisany po raz pierwszy w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego przyrodnika, który nadał mu nazwę Agaricus ostreatus, choć dziś bardziej znany jest pod nazwą Pleurotus ostreatus.
Grzyb ten pomaga uzupełnić Qi Śledziony i odprowadzić Wilgoć z ciała, dlatego zalecany jest jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Stosowany jest również jako wsparcie dla Wei Qi, czyli Obronnego Qi.
Charakterystyka boczniaka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- pomaga uzupełnić Qi Śledziony,
– wspiera Qi Jelit,
- pomaga pozbyć się Wewnętrznego Zimnego Wiatru,
– pomaga odprowadzać Wilgoć z ciała.
Termika – Lekko Ciepła
Smaak - Zoet
Tropizm – Wątroba, Śledziona, Żołądek
Woorden met een hoofdletter zijn termen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Ze hebben een andere betekenis dan vergelijkbare termen die in de westerse geneeskunde worden gebruikt. Zo verwijst de term 'Maag' in de context van TCM naar het hele proces dat betrokken is bij de spijsvertering en het metabolisme, in plaats van naar een specifiek anatomisch orgaan. Termen als 'Qi' of 'Essentie' bestaan daarentegen niet in de westerse geneeskunde en hebben daar ook geen equivalent.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.