Shiitake – naturalny sposób na zdrowy styl życia
Shiitake – najważniejsze właściwości
Grzyby Shiitake, znane również jako twardnik japoński, są jednym z najcenniejszych skarbów natury. Należą do grupy tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych [1]. Grzyby Shiitake są bogate w wiele niezbędnych składników, takich jak aminokwasy w idealnym zestawieniu dla potrzeb człowieka [2] oraz polisacharydy, w tym lentinan, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [3].
Shiitake a układ odpornościowy
Grzyby shiitake są źródłem niezwykle cennych składników, które wspierają nasze zdrowie na różnych poziomach. Dzięki zawartości polisacharydów, w tym lentinanu, mają zdolność do wspomagania układu odpornościowego [3]. Lentinan stymuluje aktywność białych krwinek, co wspiera organizm w walce z infekcjami i wzmacnia jego naturalne mechanizmy obronne [4].
Jak grzybki Shiitake wspierają trawienie?
Grzyby shiitake zawierają enzymy, takie jak amylaza i celulaza, które wspomagają układ trawienny. Pomagają one w rozkładzie skrobi i celulozy, co ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Dodatkowo, substancje zawarte w shiitake stymulują wzrost probiotycznych bifidobakterii i laktobakterii, co pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit [2]. Zrównoważona flora jelitowa jest istotnym warunkiem zachowania zdrowia.
Twardnik Japoński a zdrowie wątroby
Shiitake (Twardnik japoński) wspiera również prawidłowe funkcjonowanie wątroby, pomagając w detoksykacji organizmu [7]. Wątroba odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu cholesterolem w organizmie: odpowiada za jego produkcję, przetwarzanie i usuwanie jego nadmiaru z krwi. Wspomniany wcześniej lentinan wspomaga usuwanie toksyn, co jest korzystne dla osób borykających się z trądzikiem i problemami skórnymi, często wynikającymi z zanieczyszczonej i źle funkcjonującej wątroby.
Wpływ shiitake na poziom cholesterolu
Innym bardzo ważnym polem działania twardnika japońskiego jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego [5]. Szczególne znacznie ma tutaj, obecna w grzybie, eritadenina, która wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [6]. Utrzymujący się, zbyt wysoki poziom cholesterolu, może prowadzić do licznych problemów z układem sercowo-naczyniowym, spowodowanych blokowaniem przepływu w tętnicach i żyłach.
Shiitake – grzybowa moc harmonii!
Grzyb funkcjonalny Lentinula edodes polecimy każdemu kto:
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
– chce wspierać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

De optimale 30% concentratie polysachariden wordt perfect opgenomen door het lichaam. Deze concentratie zorgt er tegelijkertijd voor dat de andere positieve eigenschappen van de paddenstoel, zoals vitaminen en mineralen, worden benut.

We testen onze grondstoffen grondig in het onafhankelijke laboratorium AgroLab en controleren systematisch onze vaste leveranciers. We delen graag alle documenten en certificaten met je.

Als een supplement moet helpen, moet het van de hoogste kwaliteit zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen om alleen BIO-grondstoffen te gebruiken in onze productie. Onze supplementen zijn bekroond met een van de meest strenge en belangrijke biologische certificeringen - Eurolist.
Ingrediënten
Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocników grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.
Eenvoudige, organische compositie:
BIO Lentinula edodes (Twardnik japoński) – organiczny ekstrakt z owocników grzyba – 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia
Aanbevolen dagelijkse portie
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:
- regelmatig - 1 gram (twee opgehoopte theelepels*) / dag, 30 min. voor de maaltijd
- als tijdelijke maatregel - 2 gram (vier opgehoopte theelepels*) per dag, 30 minuten voor de maaltijd
*een theelepel is inbegrepen in elke verpakking
Attentie!
Het voedingssupplement is niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De aanbevolen dagelijkse portie voor consumptie niet overschrijden. Het moet worden bewaard op een koele, donkere plaats buiten het bereik van kinderen. Het voedingssupplement mag niet worden gebruikt ter vervanging van een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.
Shiitake w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Shiitake to grzyb od wieków wykorzystywany w medycynie chińskiej w celu wzmacniania Qi i odżywiania Krwi (Xue), co jest kluczowe dla zachowania energii życiowej i zdrowia organizmu. Regularne spożywanie tego grzyba według TCM pomaga w walce z uczuciem zmęczenia i z osłabieniem, a także wspiera produkcję Krwi, co jest korzystne dla osób narażonych na niedokrwistość. Pomaga również odżywiać Yin organizmu. Jest to istotne dla zachowania równowagi wewnętrznej i pomaga zapobiegać suchym stanom w ciele, które objawiają się jako sucha skóra oraz suche śluzówki. Dodatkowo posiada on tropizm w kierunku obiegu czynnościowego Wątroby oraz ma mieć działanie oczyszczające.
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
– odżywia Yin i nawilża,
– uzupełnia Qi i odżywia Krew (Xue),
– rozpuszcza Wilgoć i Śluz.
Termika – Neutralna
Smaak - Zoet
Tropizm – Śledziona, Żołądek, Płuca
Woorden met een hoofdletter zijn termen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Ze hebben een andere betekenis dan vergelijkbare termen die in de westerse geneeskunde worden gebruikt. Zo verwijst de term 'Maag' in de context van TCM naar het hele proces dat betrokken is bij de spijsvertering en het metabolisme, in plaats van naar een specifiek anatomisch orgaan. Termen als 'Qi' of 'Essentie' bestaan daarentegen niet in de westerse geneeskunde en hebben daar ook geen equivalent.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.