Żywność
Konopie są roślinnym źródłem skoncentrowanych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak kwasami tłuszczowymi, które zawiera konopie są kwasy alfa-linolenowe (ALA), które są słabo przekształcone w DHA i EPA w organizmie w tempie zaledwie około 2 do 10 procent. Pomimo tego nieefektywnego współczynnika konwersji konopie są jednym z najbogatszych źródeł ALA, a zatem nadal stanowią bardzo dobre źródło zdrowego tłuszczu, szczególnie dla tych, którzy nie spożywają ryb ani jaj.
Konopie zawierają specyficzny kwas tłuszczowy omega-6 zwany GLA, a olej konopny zawiera jeszcze wyższy procent GLA. Nasiona konopi zawierają również fitosterole, które pomagają zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie poprzez usuwanie nagromadzenia tłuszczu w tętnicach. Źródło białka
w konopi zawiera wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu są dobrym źródłem białka roślinnego. Konopie nie zawierają fitynianów, które znajdują się w wielu wegetariańskich źródłach białka i mogą zakłócać wchłanianie niezbędnych minerałów.