Darmowa dostawa: powyżej 199PLN

Adaptogeny z grzybów – Chaga (Błyskoporek podkorowy,  Inonotus obliquus)

Adaptogeny z grzybów – Chaga (Błyskoporek podkorowy,  Inonotus obliquus)

Adaptogeny z grzybów wykorzystywane były od wieków w tradycyjnej medycynie w różnych regionach świata. Współczesne badania naukowe rzucają nowe światło na mechanizm ich działania. W przypadku grzyba Chaga (Błyskoporek podkorowy, Inonotus obliquus), warto zwrócić uwagę na badania dotyczące jego działania przeciwzapalnego, przeciwutleniającego czy przeciwnowotworowego oraz na dane opisujące działanie tego adaptogenu w cukrzycy typu 2. 

Błyskoporek podkorowy Chaga w medycynie tradycyjnej

Grzyb Chaga (Inonotus obliquus, błyskoporek podkorowy) był tradycyjnie używany do leczenia różnych chorób przewodu pokarmowego. W artykule omawiającym tradycyjne stosowanie Chaga czytamy, że jednym z najstarszych dokumentów potwierdzających wykorzystanie jego owocników w celach leczniczych jest praca Hipokratesa „Corpus Hippocraticum” (stosował napary z tego grzyba zewnętrznie do mycia ran).

W Europie Wschodniej pierwsze doniesienia o użyciu grzyba Chaga pochodzą z XII wieku. Źródła historyczne opisują uzdrowienie guza wargi u kijowskiego księcia. Z kolei ludność Syberii przez wieki używała błyskoporka ze względu na jego właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwgruźlicze, przeciwzapalne i łagodzące dolegliwości żołądkowo-jelitowe. 

W niektórych regionach zalecano Chagę także na choroby serca i wątroby, najczęściej w postaci naparów, inhalacji lub maceratów wodnych.Relatywnie wcześnie zwrócono uwagę na jego potencjalne działanie przeciwnowotworowe i wspomagające leczenie nowotworów, co było szczególnie istotne przed erą naukowej onkologii.

Adaptogeny z grzybów Chaga – badania naukowe

Dotychczas zebrane informacje na temat działania błyskoporka podkorowego na ludzki organizm pochodzą głównie z badań laboratoryjnych in vitro i nielicznych doświadczeń na zwierzętach. Mimo że większość autorów zwraca uwagę konieczność prowadzenia dalszych badań, mechanizm działania ekstraktu z grzyba w niektórych procesach w organizmie jest już przynajmniej częściowo poznany. 

Obecnie wyłaniają się dwa mechanizmy działania ekstraktów z Chaga:

  • Pierwszy związany jest z wpływem na enzymy przeciwutleniające i poziom reaktywnych form tlenu (ROS). 
  • Drugi, jak sugerują wyniki badań, związany jest z aktywność receptorów kształtujących reakcję odpornościową w chorobach, w których występują przewlekłe stany zapalne (więcej o receptorach PPARγ tutaj).

Ekstrakt z Chaga wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne, 
  • przeciwnowotworowe, 
  • przeciwutleniające,
  • ochronne – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • pobudzające – pobudza układ odpornościowy.

Adaptogeny z grzyba Chaga a insulina

Według niektórych, najbardziej obiecującym odkryciem było wykazanie, że Chaga posiada potencjał hipoglikemiczny oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. 

W badaniu przeprowadzonym na myszach stwierdzono, że suplementacja ekstraktu z błyskoporka poprawia tolerancję glukozy, kontrolę poziomu cukru i metabolizm lipidów. Wyniki pokazały, że głównymi składnikami aktywnymi ekstraktu z Inonotus obliquus były β-glukany, triterpenoidy i polifenole. 

Potwierdzono że te składniki są funkcjonalnymi elementami i odgrywają rolę w działaniach przeciw hiperglikemii i przeciw hiperlipidemii w cukrzycy typu 2.

Zdaniem badaczy, przy obecnym stanie wiedzy można stwierdzić, że Chaga spełnia definicję żywności funkcjonalnej i potencjalnie pozytywnie wpływa na zdrowie poza podstawowym odżywianiem.

W naszym sklepie znajdziesz Ollywell Chaga 30ml – Błyskoporek podkorowy ekstrakt w kroplach.

Źródła:

  1. Szychowski K et al., Inonotus obliquus – from folk medicine to clinical use, JTCM, 2021: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411020309809 
  2. Yong C et al., Antioxidant effect of Inonotus obliquus, Journal of Ethnopharmacology, 2005: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410400457X 
  3. Lishuai M et al., Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus, Food Chemistry, 2013:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613000526 
  4. Zhe Z et al., Effect of Inonotus obliquus (Fr.) Pilat extract on the regulation of glycolipid metabolism via PI3K/Akt and AMPK/ACC pathways in mice, Journal of Ethnopharmacology, 2021: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874121001902 
Masz pytania?

Na każdym etapie Twojego zamówienia służymy pomocą.

Zwroty

To nie problem, skontaktuj się z nami.

Zdrowie Klienta

Analizujemy badania produktów firm współpracujących.

Zaufane płatności