Shiitake – naturalny sposób na zdrowy styl życia
Shiitake – najważniejsze właściwości
Grzyby Shiitake, znane również jako twardnik japoński, są jednym z najcenniejszych skarbów natury. Należą do grupy tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych [1]. Grzyby Shiitake są bogate w wiele niezbędnych składników, takich jak aminokwasy w idealnym zestawieniu dla potrzeb człowieka [2] oraz polisacharydy, w tym lentinan, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [3].
Shiitake a układ odpornościowy
Grzyby shiitake są źródłem niezwykle cennych składników, które wspierają nasze zdrowie na różnych poziomach. Dzięki zawartości polisacharydów, w tym lentinanu, mają zdolność do wspomagania układu odpornościowego [3]. Lentinan stymuluje aktywność białych krwinek, co wspiera organizm w walce z infekcjami i wzmacnia jego naturalne mechanizmy obronne [4].
Jak grzybki Shiitake wspierają trawienie?
Grzyby shiitake zawierają enzymy, takie jak amylaza i celulaza, które wspomagają układ trawienny. Pomagają one w rozkładzie skrobi i celulozy, co ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Dodatkowo, substancje zawarte w shiitake stymulują wzrost probiotycznych bifidobakterii i laktobakterii, co pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit [2]. Zrównoważona flora jelitowa jest istotnym warunkiem zachowania zdrowia.
Twardnik Japoński a zdrowie wątroby
Shiitake (Twardnik japoński) wspiera również prawidłowe funkcjonowanie wątroby, pomagając w detoksykacji organizmu [7]. Wątroba odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu cholesterolem w organizmie: odpowiada za jego produkcję, przetwarzanie i usuwanie jego nadmiaru z krwi. Wspomniany wcześniej lentinan wspomaga usuwanie toksyn, co jest korzystne dla osób borykających się z trądzikiem i problemami skórnymi, często wynikającymi z zanieczyszczonej i źle funkcjonującej wątroby.
Wpływ shiitake na poziom cholesterolu
Innym bardzo ważnym polem działania twardnika japońskiego jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego [5]. Szczególne znacznie ma tutaj, obecna w grzybie, eritadenina, która wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [6]. Utrzymujący się, zbyt wysoki poziom cholesterolu, może prowadzić do licznych problemów z układem sercowo-naczyniowym, spowodowanych blokowaniem przepływu w tętnicach i żyłach.
Shiitake – grzybowa moc harmonii!
Grzyb funkcjonalny Lentinula edodes polecimy każdemu kto:
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego,
– chce wspierać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
– chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Optimální koncentrace polysacharidů 30% se v těle dokonale vstřebává. Tato koncentrace současně umožňuje využití dalších pozitivních vlastností houby, jako jsou vitaminy a minerální látky.

Naše suroviny důkladně testujeme v nezávislé laboratoři AgroLab a systematicky kontrolujeme naše stálé dodavatele. Rádi se s vámi podělíme o všechny dokumenty a certifikáty.

Pokud má doplněk pomoci, musí být té nejvyšší kvality. Proto jsme se rozhodli při výrobě používat pouze BIO suroviny. Naše doplňky stravy získaly jeden z nejpřísnějších a nejvýznamnějších certifikátů BIO - Eurolist.
Složení
Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocników grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.
Jednoduché, organické složení:
BIO Lentinula edodes (Twardnik japoński) – organiczny ekstrakt z owocników grzyba – 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka:
- pravidelně - 1 gram (dvě vrchovaté čajové lžičky*) / den, 30 minut před jídlem
- dočasně - 2 gramy (4 vrchovaté čajové lžičky*) denně, 30 minut před jídlem.
*čajová lžička je součástí každého balení
Pozor!
Doplněk stravy není určen pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučenou denní dávku pro konzumaci. Měl by být skladován na chladném a tmavém místě mimo dosah dětí. Doplněk stravy nesmí být používán jako náhrada (substituce) pestré stravy a zdravého životního stylu.
Shiitake w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Shiitake to grzyb od wieków wykorzystywany w medycynie chińskiej w celu wzmacniania Qi i odżywiania Krwi (Xue), co jest kluczowe dla zachowania energii życiowej i zdrowia organizmu. Regularne spożywanie tego grzyba według TCM pomaga w walce z uczuciem zmęczenia i z osłabieniem, a także wspiera produkcję Krwi, co jest korzystne dla osób narażonych na niedokrwistość. Pomaga również odżywiać Yin organizmu. Jest to istotne dla zachowania równowagi wewnętrznej i pomaga zapobiegać suchym stanom w ciele, które objawiają się jako sucha skóra oraz suche śluzówki. Dodatkowo posiada on tropizm w kierunku obiegu czynnościowego Wątroby oraz ma mieć działanie oczyszczające.
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
– odżywia Yin i nawilża,
– uzupełnia Qi i odżywia Krew (Xue),
– rozpuszcza Wilgoć i Śluz.
Termika – Neutralna
Příchuť - sladká
Tropizm – Śledziona, Żołądek, Płuca
Slova psaná velkými písmeny jsou termíny pocházející z tradiční čínské medicíny (TCM). Mají jiný význam než podobné termíny používané v západní medicíně. Například pojem "žaludek" v kontextu TČM označuje celý proces trávení a metabolismu, nikoli pouze konkrétní anatomický orgán. Naproti tomu pojmy jako "čchi" nebo "esence" v západní medicíně neexistují a nemají tam své ekvivalenty.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.